Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Fractals

Λένε πως το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στην Αντισαμπέμπα. Για κάθε συμβάν υπάρχουν χιλιάδες άλλα που οδήγησαν σ' αυτό. Όταν κάτι κακό συμβαίνει προσπαθούμε να βρούμε τις αιτίες που το προκάλεσαν. Αλλά μπορείς να βρεις τις αιτίες όταν υπάρχουν πολύ περισσότερες απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε??

Πριν από 40 χρόνια περίπου στα πλαίσια ενός προγράμματος έρευνας για την πρόβλεψη του καιρού ο μετεωρολόγος Edward Lorrez πάτησε κατα λάθος κάτι κουμπιά και έκανε κατά τύχη μια σημαντική ανακάλυψη. Αυτός ο τύπος μελετούσε ενα απλουστευμένο μοντέλο προσομοίωσης του καιρού στον στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με βάση τα δεδομένα που πληκτρολογούσε ο Lorrenz o υπολογιστής δημιουργούσε ένα σενάριο μετεωρολογικών φαινομένων στο συγκεκριμένο σύστημα.
Κάποια στιγμή ο Lorrenz παρατήρησε οτί ένα από τα σενάρια πρόβλεψης του καιροί σημείωνε τεράστιες και γεωμετρικά αυξανόμενες διαφορές από τα προηγούμενα. Ξανά ελέγχοντας τις ρυθμίσεις διαπίστωσε πως αντί να πληκτρολογήσει 506, 127 ... είχε πληκτρολογήσει 506!!
Το ότι μια τόσο μικρή αλλαγή στα δεδομένα μπορούσε να επιφέρει τόσο τρομαχτικές αλλαγές ονομάστηκε ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ. Μια από τις βασικότερες ανακαλύψεις για την θεωρία του χάους.
Αν το φτερούγισμα λοιπόν μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στην Αντισαμπέμπα τότε ίσως να μην είμαστε τόσο ασήμαντοι όσο νομίζουμε..
Μπορούμε λοιπόν πραγματικά να πούμε πως την τύχη μας την φτιάχνουμε εμείς?

Στα σχεδιαγράμματα του Lorrenz οι περισσότερες τροχιές είχαν την τάση τελικά να συγκεντρώνονται σε ένα σημείο .. στην ίδια FRACTAL περιοχή... Αυτή η περιοχή ονομάστικε παράξενος ελκυστής.


Το ''πεπρωμένο"... είναι κάτι σαν παράξενος ελκυστής, σαν ένας μαγνήτης που μας τραβάει πρός το μέρος του. Αγωνιζόμαστε να το οδηγήσουμε προς εντελώς διαφορετική και δική μας πορεία. Χρειάζεται μεγάλη θέληση να ακολουθήσεις το μονοπάτι που διάλεξες.




13 σχόλια:

  1. Και μεγάλη αυτογνωσία για να εντοπίζεις ΠΟΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ, ή ποιό ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ...
    Γάμησέ τα, κοριτσάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαυτό κι εγώ (χροοόνια τώρα) έχω φιλοσοφήσει τη ζωή ως εξής:
    Την αφήνουμε να μας πάει όπου θέλει αυτή, γιατί με το να αγχωνόμαστε και να ματώνουμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια (που τη χρειαζόμαστε για να περνάμε καλά)!!

    Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε και μοιρολάτρες. Όχι φίλοι μου! Παρεμβαίνουμε αποφασιστικά με μικρές, τσαχπίνικες κινήσεις όπου μας δίνεται η ευκαιρία και αλλάζομε το ρου της ιστορίας.
    (τι είπες πάλι!)
    (μπούρδες ως συνήθως!)
    (τις ασπάζεσαι όμως)
    (ναι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. egw proswpika... johny den eixa akribws ayto to skopo.
    simfwnw mazi sou.

    teddy.. to eixa kataLABei gia sena, ali8eia kai 8a tan polu kalo nomizw na akolou8ousa ton diko sou tropo skepshs...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοριτσάκι, νομίζω πως κάθε άνθρωπος, διαμορφώνει σταδιακά στη ζωή του μια προσωπική κοσμοθεωρία, στην οποία εντάσσει λέξεις όπως μοίρα, πεπρωμένο, τύχη κ.λπ. με βαρύτητα ανάλογη της προσωπικότητάς του, της παιδείας του, των βιωμάτων του και των εμπειριών του.
    Το μόνο, που θα είχα να πω, μια που τέτοια θέματα μπορούν (και επιβάλλεται) να αποτελέσουν αντικείμενο πολύ μεγάλης συζήτησης είναι πως τη τύχη μας, σε μεγάλο βαθμό, τη καθορίζουμε, τη φτιάχνουμε μόνοι μας.
    Η μοίρα επεμβαίνει, όταν κάποιες φορές ξεστρατίζουμε, για να μας φέρει στο σωστό δρόμο. Μόνο, που, τυφλωμένοι από τα εφήμερα και προσκολλημένοι στα μάταια, δε καταλαβαίνουμε πάντα τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα τέτοιων επεμβάσεων, που συνήθως γίνονται για να μας βοηθήσουν να πάμε ένα βήμα πιο πέρα τη ζωή μας.
    (Σου παραθέτω ένα σύνδεσμο, αν θες να ρίξεις μια ματιά στο μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα
    http://www.geocities.com/athens_5th_century/POLITEIA7.htm)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, μπορούμε να το πούμε.
    Δεν είμαστε δα και πεταλούδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνώμη αλλά δεν πιστεύω στην "μοίρα" και θεωρώ την έννοια της πολύ λαϊκίστικη να το πω, ευτελή να το πω, μια μπούρδα;

    Τι είναι μοίρα;
    Κάτι που περιμενουν οι άλλοι από σένα να γίνεις;
    Η πρόβλεψη της πορείας σου;
    Οι πιο πιθανές επιλογές που θα κάνεις στην ζωή σου βάσει της ακούσιας ή εκούσιας συνδρομής σου σε μια κοινωνία που έχει τα πρότυπα, τις αξίες που μας δίδαξαν;

    Δεν συμφωνώ καθόλου. Την "μοίρα" μας την κάνουμε εμείς. Υπάρχουν αυτές οι πιθανότητες, ωραία; Βασικά υπάρχουν άπειρες πιθανόνητες. Και επιλέγουμε καθημερινά. Το ότι η μία επιλογή μας πάει κάπου δεν σημαίνει ότι "η ζωή μας πάει κάπου" απλά είναι οι συνέπειες της επιλογής μας. Είναι σαν τον μπιλιάρδο, χτυπάς την μπλε, έχεις αυτό το αποτέλεσμα, και δημιουργούνται άλλες πιθανότητες από το να χτυπούσες την κόκκινη.

    Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν δηλαδή θα τρομάζαμε αν βλέπαμε τον εαυτό μας πως θα είχε εξελιχθεί αν , ΑΝ , ΑΝ από την παιδική μας ηλικία ακόμα.

    Και τον εαυτό μας φτιάχνουμε και την μοίρα μας, το θέμα είναι να έχουμε την τόλμη των επιλογών, την σοφία του να πάρουμε την σωστή, και την γεναιότητα να ζήσουμε με την επιλογή μας.

    You are the protagonist, director, screenwriter and scenographer of your life.

    Φυσικά και οι επιλογές μας επιρεάζουν τους άλλους γύρω μας και ανεπαίσθητα αλλάζουμε και τον κόσμο χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
    Βγες έξω στον δρόμο και χαμογέλα σε κάποιον. Και να σε περάσει για τρελή θα αλλάξει ελαφρώς πορεία για να σε προσπεράσει. Πάντως άλλαξε την προγραμματισμένη του πορεία, αν δεν υπήρχες. Η δράση σου έφερε μια αντίδραση. Και ναι! Μόλις άλλαξες τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάλεξε εσύ για σένα γιατί αλλιώς θα το κάνουν οι άλλοι και τότε δεν θα σου αρέσει σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. beth να είσαι καλά για τις πληροφορίες όλη αυτή η γνώση που μας χάρισες θα κάνω ανάρτηση για την θεωρία του χάους σύντομα και θα σε κάλεσω να την κοιτάξεις γιατί τα φράκταλς είναι βασισμένα στην θεωρία του χάους.
    Σε φιλώ

    Το παιδί της πλατείας απο Ζάκυνθο

    ΑπάντησηΔιαγραφή